Naast koffie met soja- of amandelmelk, of de welbekende havercappuccino, is het tegenwoordig nog hipper om erwtenmelk in je cappuccino te drinken. Dit is net zo eiwitrijk als soja of koemelk en daarom een perfect alternatief als je deze twee niet wilt of kunt drinken. Maar toch een actief leven leidt en daarbij aan je nodige proteïne wil komen. Naast dat er baristavarianten zijn die je in je koffie kunt doen, is erwtenmelk ook goed te gebruiken als basis voor een smoothie, het maken van havermout of tijdens het bakken.
Hoe wordt erwtenmelk gemaakt?
Erwtenmelk smaakt volgens gebruikers niet naar erwt en is ook niet groen. Het wordt gemaakt van gele erwten en is crèmekleurig. De gele spliterwt komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa, delen van Azië en Noord-Amerika. De erwt wordt vermalen tot poeder, ook wel ‘erwtenisolaat’ genoemd. Dit product wordt op zichzelf verkocht als een veganistische variant op proteïnepoeder. Tijdens dit proces wordt het goedje ontdaan van zijn groentesmaak, waarna er enkel eiwit overblijft dat de basis vormt van erwtenmelk.
Merken erwtenmelk
Een aantal merken die erwtenmelk op de markt hebben gezet, zijn onder andere Wunda, Sproud en Vly. Je kunt de meesten kopen bij bijvoorbeeld Jumbo of Albert Heijn, die tevens ook een huismerkvariant heeft.
Durf jij deze nieuwe trend aan? Wij wel! We probeerden erwtenmelk in een smoothie en je merkt geen verschil tussen deze plantaardige melk en andere varianten. Daarbij is het fijn dat het hoog in proteïne is en redelijk laag in suikers. Try it yourself!