Wat is microplastic?

Microplastics zijn minuscule stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot. Doordat ze niet afbreekbaar zijn, vallen ze uiteen in steeds kleinere stukjes en belanden ze in het milieu. Ze zijn zo klein dat het onmogelijk is om ze weer te verwijderen uit oceanen en rivieren, de lucht en de grond, waarin microplastic en de nog kleinere nanoplastics worden aangetroffen. Daarnaast kunnen ze ook zitten in bepaalde soorten voedsel. Vies hè? En niet alleen vies, maar ook schadelijk. Hoe schadelijk? Daar is gek genoeg nog weinig over bekend.

Is microplastic schadelijk?

Uiteraard zijn microplastics schadelijk voor de natuur. Dieren slikken het in en het kan ook in planten terecht komen. Kortom, microplastics komen terecht in ons ecosysteem en via deze weg ook in het menselijk lichaam, bijvoorbeeld in onze darmen maar ook in ons bloed. Voor je gezondheid op de lange termijn kan dit natuurlijk nooit goed zijn. In plastic zitten gevaarlijke stoffen zoals weekmakers, vlamvertragers en stabilisators. Deze stoffen kunnen de hormoonhuishouding verstoren en zorgen voor een slecht immuunsysteem.

Wat voor schade het precies aanricht? Dat wordt nog onderzocht. Echter is het logisch gezien niet gezond om binnen te krijgen. Hoe meer microplastics je binnenkrijgt, hoe groter de hoeveelheid schadelijke stoffen waaraan je wordt blootgesteld. Gemiddeld krijgt een mens in z’n leven 12,3 mg aan microplastics binnen. Een fractie daarvan wordt door het lichaam opgenomen, maar elke nanogram is eigenlijk al teveel. Dus, hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk microplastic binnen krijgt?

Een deel van de microplastics wordt met opzet aan producten toegevoegd door fabrikanten. Het gaat om kunststoffen die producten een bepaalde eigenschap geven. Ze bepalen bijvoorbeeld de dikte, het uiterlijk en de stabiliteit. Je vindt microplastics daarom in producten als cosmetica, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, tuinproducten en verf. 

Wat doe je tegen microplastic?

We weten nu wat microplastic is en dat het schadelijk is voor het ecosysteem. Wat moeten we doen om te zorgen dat het microplasticgehalte in verschillende producten vermindert? En hoe bescherm je jezelf er zo goed mogelijk tegen? Ten eerste moet het plastic probleem worden aangepakt. Veel supermarkten zijn hier al mee bezig door een alternatief aan te bieden voor plastic verpakkingen. Je kunt hier aan bijdragen door herbruikbare verpakkingen te kopen voor bijvoorbeeld brood en fruit. Maar denk ook aan herbruikbare flessen in plaats van plastic flesjes en herbruikbare bekers voor je coffee to go.

Wat betreft kleding kun je het beste gaan voor items met natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of wol. Laat daarnaast de auto zo veel mogelijk staan, wissel op tijd de winterbanden om en zorg voor de juiste bandenspanning zodat de banden minder snel slijten. Een manier om jezelf te beschermen is door te letten op de ingrediënten die in jouw producten zitten. Hier zijn een aantal handige tools voor. Eén daarvan is de app ‘Beat the Microbead’.

Beat the Microbead

Met de ‘Beat the Microbead’ app kun je de ingrediënten op verpakkingen scannen om te zien of jouw product microplastics bevat. Met behulp van machine learning-software kan de app meer dan 500 verschillende microplastics lezen en detecteren. Je ziet meteen of het gescande product microplastics bevat en, zo ja, welke. Super handig, toch? Zo bescherm jij jezelf en het milieu!