Wanneer je een volledig plantaardige levensstijl volgt, is vegan zeep ook iets waar je aan moet denken. Dit houdt in dat de zeep die je gebruikt geen dierlijke bestanddelen heeft en niet op dieren is getest. Je kunt de vegan zeep natuurlijk in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken! Zo zorg je ook nog eens voor minder plastic of verpakkingsmateriaal. Er zijn verschillende manieren om veganistische zeep te maken. In deze blog delen wij ons favoriete recept met je.

Recept veganistische zeep

Ons favoriete recept is er een met olijfolie. Olijfolie is namelijk rijk aan antioxidanten, die heel effectief zijn in het bestrijden van huidveroudering. Verder vind je in het recept enkel natuurlijke producten, aangezien die beter zijn voor jouw huid en bijdragen aan een duurzamere wereld.

Ingrediënten

· 50 gram gemalen saponaria (Dit is een zilverplant die al sinds de oudheid wordt gebruikt om zeep te maken, vanwege de reinigende eigenschappen en het vermogen om schuim te maken in contact met water)
· 450 g neutrale plantaardige glycerine (Wordt gewonnen uit koolzaadolie. Het trekt vocht uit z’n omgeving aan en houdt dit vast, waardoor het helpt je huid te hydrateren)
· 1 liter water
· 200 ml olijfolie
· 75 g kokosolie

Bereidingswijze

Water, olijfolie en kokosolie kun je bij de supermarkt kopen. Saponaria en glycerine koop je bij een natuurwinkel of een online webshop. Let op dat je plantaardige glycerine koopt. Je kunt vloeibare of vaste glycerine kopen. De vaste vorm moet je voor dit recept wel eerst smelten tot het vloeibaar wordt.

Begin met het koken van een pan met 1 liter water. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je de saponaria toe. Dek het af en laat 1 uur rusten. Als het mengsel gelijkmatig is en alles goed is geïntegreerd, meng je het met de vloeibare glycerine. Roer het voorzichtig door elkaar.

Doe het mengsel vervolgens in zeepvormen. Je kunt hier van alles voor gebruiken: zeepbakjes, maar ook kleine metalen of plastic doosjes zoals strandspeelgoed of opbergdoosjes. Zodra je het mengsel in de vormpjes hebt gedaan, zet je het in de koelkast. Laat het een nachtje staan en jouw veganistische zeep is klaar voor gebruik!

Tip: je kunt de zeep een geur geven die je zelf lekker vindt. Hiervoor voeg je geurolie toe op het moment dat je alle ingrediënten met elkaar mengt. Denk bijvoorbeeld aan geurolie zoals citrus, lavendel of verschillende bloemen.

Geen tijd of zin om je eigen zeep te maken? Op onze website vind je verschillende veganistische zepen, shampoo’s en serums die je online kunt kopen.