Wat weet jij al over vegan leer? Wij ontdekken nog steeds nieuwe type vegan leer en delen dit graag met jullie. Vegan leer is een goed alternatief voor origineel leer wanneer je bewuster wilt leven. Origineel leer wordt in veel gevallen chemisch gelooid en maakt voor de productie gebruik van dierlijke materialen. Vegan leer wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Er zijn veel verschillende soorten type vegan leer en er komen steeds meer bij. In deze blog vertellen wij je er meer over!

Waarom vegan leer?

Voor de productie van leer wordt de dierenhuid van koeien, varkens, herten en soms krokodillen of slangen gebruikt. Wanneer je een plantaardige levensstijl leidt, is het kopen van deze producten dan ook geen optie. Om toch mooie en fijne schoenen, tassen of je jassen te kunnen kopen, is vegan leer een goed alternatief. Hierbij wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Per type vegan leer zijn er echter wel verschillen wat betreft de belasting voor het milieu. Dit is dus nog een goed punt om op te letten wanneer je kleding van vegan leer koopt.

Verschillende vegan leer soorten

Er zijn verschillende vegan leer soorten. Onderstaand vind je een overzicht:

PU/PVC

Op dit moment wordt voor de productie van vegan leer vaak gebruik gemaakt van polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC). Goed om te weten is dat dit type vegan leer niet per se duurzaam is, door het vele gebruik van water. Er wordt echter geen gebruik gemaakt van dierlijke materialen. Merken die gebruik maken van dit type vegan leer zijn bijvoorbeeld Matt & Nat en Dr. Martens.

Appel

Appelleer wordt gemaakt door gefermenteerde appelschillen die anders zouden worden weggegooid. Een merk dat zich bezighoudt met de productie en het gebruik van appelleer is het schoenenmerk Konrads. De sneakers van dit merk zijn niet van echt leer te onderscheiden!

Cactus

In Mexico ontwikkelden twee vrienden vegan leer gemaakt van cactus, de nopalcactus om precies te zijn. Het fijne aan dit type vegan leer is dat het minstens tien jaar meegaat, makkelijk schoon te maken en ademend is. Een super goed alternatief voor origineel leer dus.

Ananas

Dit type vegan leer wordt gemaakt van de cellulose vezels uit bladeren van ananasplanten. Ananasleer wordt ook wel Piñatex genoemd en wordt door veel grote merken gebruikt, waaronder H&M en Hugo Boss.

Paddestoel

Dit type vegan leer is te vergelijken met suède en wordt gemaakt door een specifieke paddestoel. Deze hebben de ontwikkelaars in een bepaalde vorm laten groeien, waardoor het gebruikt kan worden voor de productie van kleding. Cool toch?!

Kende jij deze verschillende type vegan leer al?