Ken jij de app Soosee al? De ontwikkelaar van de app kwam op het idee voor de app toen hij boodschappen deed voor een vriendin met een citrusvruchten allergie. In de supermarkt ging hij alle ingrediëntenlijsten van producten af en kwam hij er achter dat er veel verschillende namen zijn voor dezelfde soort ingrediënten. Dat moet makkelijker en sneller kunnen dacht hij!

Heb jij een allergie of ben je vegan?

Jordi en Maartje ontwikkelden de app Soosee, die gebruik maakt van tekstherkenning en Augmented Reality om bepaalde woorden te herkennen en markeren. Zo kan de app ingrediënten herkennen waar je allergisch of intolerant voor bent, maar is het ook heel handig wanneer je een specifiek product bewust niet wilt eten met betrekking tot het milieu of een dieet volgt, bijvoorbeeld wanneer je veganistisch eet of zwanger bent.

Om je een idee te geven van de mogelijkheden, vind je onderstaand een greep uit de woordenlijsten:

  • Allergieën: waaronder gluten, lactose, noten, zeevruchten en citrusvruchten allergie
  • Vegetarisch: herkent ingrediënten met vlees en vis
  • Veganistisch: herkent ingrediënten met dierlijke bestanddelen (waaronder e-nummers)
  • Specifiek product: herkent ingrediënten zoals palmolie (voor het milieu) of alcohol en rauwe melk (zwanger)
  • Religieuze voorkeur: herkent ingrediënten die niet Halal of Koosjer zijn

De app is echt een uitkomst wanneer je sinds kort een intolerantie hebt of vega/vegan bent gaan eten en je nog niet bekend met met alle type ingrediënten. Zo zijn er bijvoorbeeld best veel e-nummers met dierlijke bestanddelen. Daarnaast is de app ook fijn om te gebruiken als je boodschappen doet voor vrienden met een intolerantie of in een buitenlandse supermarkt bent. Het scheelt een hoop tijd!

Hoe werkt de Soosee app precies?

Download de app en stel jouw persoonlijke voorkeuren in. Zo kun je aangeven of je een allergie hebt of welke productgroepen je wilt vermijden. Wanneer je in de supermarkt bent, open je de app en richt je de camera op de ingrediëntenlijst van een product. De app scant de woorden en licht de ingrediënten uit die zijn gelinkt aan jouw allergie, intolerantie of dieet. Licht er niets op in het scherm? Dan is het product voor jou geschikt!

De woordenlijsten zijn al vertaald in achttien talen dus ook in het buitenland kun je de app gewoon gebruiken. De woordenlijsten in de app worden regelmatig ge-update met nieuwe talen en feedback van gebruikers over de hele wereld.

Nieuwsgierig geworden? Download de app hier.