De cijfers over voedselverspilling liegen er niet om. Huishoudens in Nederland verspillen gemiddeld 34 kilogram eten per persoon per jaar aan voedsel. Zo zonde! En belastend voor het milieu. Want waarom zou je het milieu belasten met de productie van voedsel als je het vervolgens weggooit? Een probleem dat we moeten aanpakken dus. In deze blog vind je daarom een aantal tips over wat jij kunt doen tegen voedselverspilling.

Voedselverspilling in Nederland

Wanneer we in Nederland met z’n allen wat beter zouden letten op welk voedsel we allemaal weggooien, kunnen we de impact op het milieu al met zo’n 10% verlagen. Daarnaast bespaar je als consument ook nog eens geld, dus goede redenen om hier wat bewuster van te worden. De grootste voedingsgroepen waarvan veel wordt verspild zijn brood, groente, fruit en zuivel. Soms is de houdbaarheidsdatum verlopen of eten mensen liever een dagvers product. Gelukkig kunnen we zelf meteen aan de slag wanneer het aankomt op voedselverspilling. Onderstaand lees je onze tips!

Tips tegen voedselverspilling

Invriezen

Heb je eten over tijdens de lunch of het avondeten? Doe het in bakjes en vries het in! Je kunt maaltijden prima een paar weken bewaren in de vriezer. Heb je een avond geen zin om te koken of ben je druk met andere dingen? Dan is zo’n ingevroren maaltijd ideaal.

Voorraad checken

Check voordat je naar de supermarkt gaat even je koelkast en kastjes om te kijken welke producten je nog in huis hebt. Probeer aan de hand daarvan een maaltijd te maken en andere boodschappen te halen. Zo voorkom je niet alleen voedselverspilling maar bespaar je ook nog eens geld.

Restjesdag

Plan een restjesdag in de week, bijvoorbeeld op een weekenddag, waarop je alle restjes in huis opeet. Zo weet je zeker dat er wekelijks niets per ongeluk verspild zal worden.

De THT-datum

Er bestaat veel verwarring over de THT-datum op producten. Deze wordt namelijk niet altijd juist geïnterpreteerd. De THT-datum is namelijk slechts een kwaliteitsgarantie, die de producent er op zet zodat hij niet verantwoordelijk is voor eventuele voedselvergiftiging na deze datum. Vaak kun je een product echter een paar dagen over de datum nog prima eten of drinken. Gebruik je zintuigen!

Deel met anderen

Mocht je nu echt voedingsproducten over hebben en weet je zeker dat je ze niet gaat consumeren? Geef ze dan aan anderen! Er zijn vaak genoeg mensen in je omgeving die het willen gebruiken.

Ben jij bewust bezig met voedselverspilling?