Wat betreft duurzaamheid laten wij ons regelmatig inspireren door verschillende documentaires. Na het kijken van zo’n docu zitten we altijd weer bomvol inspiratie om bewust door het leven te gaan. Of het nu aankomt op het hebben van een plantaardig voedingspatroon of het vermijden van fast fashion. Het leek ons daarom leuk onze favoriete docu’s over duurzaamheid met jullie te delen! Hopelijk raak jij er net zo geïnspireerd van als wij.

Tips voor docu’s over duurzaamheid

Cowspiracy

Een van de eerste documentaires over duurzaamheid die diepe indruk op ons maakte was Cowspiracy. In deze docu gaat de documentairemaker op zoek naar oplossingen voor problemen zoals voedselverspilling, het verdwijnen van natuurgebied, waterverspilling en CO2-uitstoot. Een kijktip als je op zoek bent naar tips over wat jij kunt doen tegen klimaatproblematiek.

The Biggest Little Farm

The Biggest Little Farm is een van onze favoriete duurzame documentaires omdat het zo’n vrolijke en hoopvolle toon heeft. Het is prachtig gefilmd, geeft een bijzonder beeld van de band tussen mens en natuur en er komen veel lieve dieren voorbij. Daarnaast is het ook nog eens heel inspirerend en motiveert het je om je dromen achterna te gaan.

The True Cost

De documentaire The True Cost laat je de wereld van fast fashion zien. Het is een confronterende documentaire waarin duidelijk wordt wie al onze kleding maakt en onder welke (vaak vreselijke) omstandigheden dit wordt gedaan. Het laat de echte prijs van de kleding in de grote winkelketens zien en is daarmee een echte eye opener. 

Kiss the Ground

Kiss The Ground gaf voor ons weer een andere kijk op het klimaatprobleem. In deze docu komen ze met een nieuwe oplossing: de bodem van onze aarde veranderen. Door de grootschalige geïndustrialiseerde landbouw, waar veel gebruik wordt gemaakt van pesticiden, is onze bodem niet gezond. Door dit te veranderen en de bodem weer gezond te maken, kunnen we grote stukken land weer tot leven brengen. Zo veranderen stoffige woestijnen weer in groene paradijzen.

Before the Flood

Before the Flood is een productie van acteur en klimaatactivist Leonardo di Caprio. Hij gaat in gesprek met verschillende wetenschappers en machthebbers in de wereld. Het laat heftige beelden zien van de klimaatcrisis die worden afgewisseld met interessante gesprekken. Het is een docu die je in actie laat komen!

A Life on Our Planet

Tot slot een van de nieuwste documentaires over klimaatverandering: A Life On Our Planet van David Attenborough. De docu heeft prachtige beelden en David vertelt een indringend verhaal. Hij neemt je mee terug in de tijd en laat zien hoe de natuur zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Hier kun je best verdrietig van worden, maar de docu eindigt gelukkig met een hoopvolle boodschap aan alle bewoners van onze aarde.

Wat is jouw favoriete documentaire over duurzaamheid?