Door te kiezen voor groene stroom kun je op een simpele manier een milieubewuste keuze maken. Groene stroom is elektriciteit die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. De elektriciteit wordt opgewerkt door wind en zon door middel van windmolens en zonnepanelen. Het komt gewoon uit je stopcontact en je betaalt er ook nog eens niets extra’s voor! De keuze is dus zo gemaakt. Blijf bij je keuze echter wel alert, niet elke groene stroom aanbieder is namelijk hetzelfde.

Kies voor echte groene stroom

Helaas is niet alle groene stroom wat je er van zou verwachten. Om als bedrijf elektriciteit als groene stroom te mogen verkopen moeten zij Garantie van Oorsprong (GvOs) hebben. Deze garantie is het bewijs dat er duizend kWh uit een duurzame energiebron in Europa is opgewekt. In Europa is er nog weinig vraag naar groente stroom. Hierdoor is het aanbod GvOs groter dan de vraag, waardoor ze erg goedkoop zijn. In Nederland is er echter wél veel vraag naar groente stroom en is het aanbod juist te klein, waardoor veel groene stroom in Nederland een goedkope GvO heeft van buitenlandse waterkrachtcentrales.

‘Waarom is dat een probleem?’ zal je misschien denken. Het probleem is dat deze centrales al heel lang bestaan, waardoor de keuze voor deze stroom niet zorgt voor nieuwe investeringen in duurzame energiebronnen. De elektriciteit die wordt opgewekt is dus niet echt ‘groen’. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat de groene stroom waarvoor jij kiest ook echt zorgt voor het opwekken van meer duurzame energie, is het dus belangrijk om hier even goed naar te kijken.

De juiste aanbieder

Maar voor welke groene stroom moet je dan wel en niet kiezen? Wanneer je in Nederland woont kun je het beste kiezen voor Nederlandse wind- of zonne-energie. Daarbij weet je zeker dat voor de groene stroom ook daadwerkelijk duurzame energiebronnen zijn gebruikt. Een andere optie is het zoeken van een energiebedrijf dat veel investeert in groene energiebronnen. Om je te helpen bij het maken van een keuze, vind je op de website van de Consumentenbond en Greenpeace een overzicht van de verschillende aanbieders met bijbehorende scores.

Wij zelf nemen groene stroom af bij Vandebron en zijn daar heel tevreden over. Vandebron biedt enkel energie aan die echt duurzaam is opgewekt. Alle energie wordt opgewekt in Nederland en je kunt zelf kiezen voor een wind-, zonne- of bio- energiebron. Wil jij ook overstappen naar groene stroom? Via deze link kun je kiezen voor de groene stroom van Vandebron en krijg je €150,- energie cadeau!

Door te kiezen voor groene stroom bespaar je jaarlijks zo’n 4 ton CO2. Dit staat gelijk aan 28 keer naar Londen vliegen! Dat voelt goed toch?!

Tips voor groene stroom

  • Let bij het maken van een keuze voor een energieleverancier op, dat je kiest voor stroom die alleen uit Nederland komt. Zo ben je er zeker van dat het goed zit!
  • Heb je een koophuis? Schaf dan zonnepanelen aan. Op de lange termijn is dit ook nog eens heel rendabel.
  • Is het voor jou niet mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen? Koop dan een aandeel in een windmolen- of zonnepanelenpark. De stroom die jouw windmolen of zonnepaneel opwekt, wordt in mindering gebracht op je energierekening.
  • Draai de verwarming een graadje lager en trek de stekker uit het stopcontact wanneer je de stroom niet gebruikt.
Heb jij al groene stroom?