Op vrijdag 27 november wordt wederom Black Friday gevierd. Dé koopjesdag van het jaar. Maar hoe verantwoord is het eigenlijk nog om zo’n dag te vieren met de kennis die we nu hebben over onze planeet? Gelukkig dachten meer mensen daar zo over en hebben verschillende bedrijven hun vraagtekens gezet bij Black Friday in 2020. Zo ontstond Green Friday, het duurzame alternatief!

Green Friday

Green Friday moet de consument er aan herinneren dat hij of zij zelf de keuze maakt om een aankoop te doen en dus ook verantwoordelijk is voor de gevolgen voor het milieu. Het is niet de bedoeling om mensen te beschuldigen, maar wel om ze bewust te maken van hun keuzes. Green Friday wordt gepromoot door verschillende bedrijven en consumenten, die in plaats van te consumeren iets bijdragen. Zo zijn er winkels die in plaats van het geven van kortingen, grote aantallen nieuwe bomen planten. Keep up the good work!

Spullen zijn grootste vervuiler

Wanneer je denkt aan bewuste keuzes maken voor het klimaat, denk je misschien snel aan stoppen met vliegen of minder vlees eten. Wat veel mensen echter niet weten is dat spullen kopen de grootste vervuiler is. Hoe dit precies kan? Spullen, zoals elektronica, kleding en meubels, worden meestal geïmporteerd van ver en daarnaast zijn er voor de productie van spullen veel grondstoffen nodig. Uit onderzoek is gebleken dat iedere kilo aan hergebruikte spullen één kilo aan CO2 bespaart. Om de klimaatverandering tegen te gaan, is het dus belangrijk dat we minder spullen gaan kopen met z’n allen.

Wat kan jij doen?

Wat je niét moet doen, is nu wel duidelijk. Maar wat kun je wel doen?! Er zijn een aantal manieren waarop je op Green Friday jouw steentje bij kan dragen.

  • Plant een boom
    In plaats van het scoren van een deal met hoge korting, kun je dit jaar iets bijdragen aan de wereld door een boom te planten. Er zijn verschillende projecten die dit faciliteren. Bij Trees for All plant je voor €12,50 een boom in Nederland en één in het buitenland.
  • Doneer jouw korting
    Doneer de korting die je anders zou krijgen bij een aankoop, aan een goed doel wat de klimaatverandering tegen probeert te gaan.
  • Wees creatief!
    Bedenk zelf een leuke actie voor Green Friday en deel deze met je vrienden via social media.

Doe jij mee aan Green Friday?