Naar aanleiding van de inspirerende docu Kiss the Ground hebben wij ons verdiept in organisaties die hierop aansluiten. De boodschap van Kiss the Ground is kort gezegd: “We moeten onze grond weer gezond maken, zodat de aarde kan herstellen”. Een van de organisaties die zich hier actief voor inzet is Justdiggit. Wij willen je graag kennis laten maken met dit inspirerende bedrijf.

De grond herstellen

Eerst zullen we je iets meer vertellen over het weer gezond maken van de grond. Want hoe werkt dit precies? Doordat we decennia lang onze grond zijn gaan omploegen en besproeien met chemicaliën voor de productie van voedsel, zijn de microben in de grond verloren gegaan. Die microben zijn echter essentieel voor een gezonde grond. Wanneer we geen gezonde grond hebben gaat de CO2, die normaal in de grond ligt opgeslagen, weer de atmosfeer in. Hierdoor komt er niet alleen teveel CO2 in de atmosfeer, maar ontstaan er ook talloze woestijnen over de hele wereld. Hierdoor kunnen ongelofelijk veel mensen daar niet meer wonen en leven.

Het is dus belangrijk dat we de grond weer gezond gaan maken. De oplossing hiervoor ligt in de regeneratieve landbouw. Dit is een manier van landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuur. De natuurlijke hulpbronnen worden hierbij versterkt, in plaats van dat ze worden uitgeput met bijvoorbeeld chemicaliën. Hierdoor kan de bodemkwaliteit worden verbeterd, wat uiteindelijk weer zorgt voor het tegengaan van het klimaatprobleem.

Wat doet Justdiggit?

Justdiggit is een organisatie die zich inzet in Afrika om daar droge grond weer groen te maken. Dit doen ze door boeren te inspireren en motiveren om hun land op die manier te herstellen. Landschappen die zijn veranderd in een woestijn worden hersteld, door gebruik te maken van traditionele technieken en nieuwe technologie. Dit heeft zowel een positieve invloed op de boeren, de natuur als de klimaatverandering. De boeren kunnen weer leven op en van het land, de natuur kan weer tot volle bloei komen en het CO2 probleem wordt gereduceerd.

Technieken die ze gebruiken bij deze projecten zijn bijvoorbeeld het vasthouden van regenwater, het beschermen van de bodem en verschillende vergroeningstechnieken. Dit heeft directe gevolgen op de omgeving. De temperatuur in de regio waarin het land ligt koelt langzaam weer af en er komt weer gelijkmatige neerslag. De natuur herstelt zich!

Wij zijn heel enthousiast over deze methode waarmee klimaatverandering wordt tegengegaan en hopen jullie met deze blog te hebben geïnspireerd.