Koop jij bewust je schoonmaakmiddelen? Tot voor kort deden wij dit niet en kozen we vaak voor schoonmaakmiddelen die er vrolijk uit zagen of in de aanbieding waren. Tegenwoordig kijken we eerst op het etiket om te kijken welke chemicaliën er mogelijk inzitten. Want helaas zitten er soms schadelijke stoffen in schoonmaakmiddelen, hoe leuk de verpakking er ook uitziet. Let bij het kopen van schoonmaakmiddelen daarom op de volgende stoffen:

  • Agressieve oppervlakte-actieve stoffen (bijvoorbeeld sulfaten)
  • Fosfaten
  • Parabenen
  • Synthetische geurstoffen
  • Optische witmakers

Tegenwoordig zijn er verschillende apps waarmee je de ingrediënten op het etiket kunt scannen, om zo snel en eenvoudig te checken of ze schadelijk zijn. Wel zo handig!

Waarom zijn deze stoffen schadelijk?

Wist je dat chemicaliën in schoonmaakmiddelen een van de grootste vervuilers van de natuur zijn? Elke dag komen er namelijk enorm veel schadelijke stoffen uit alledaagse producten in ons milieu terecht. Al deze stoffen werken in op onze huid en kunnen huidirritatie veroorzaken. Ook komen ze in het afvalwater terecht en vervuilen ze daarmee het milieu. Agressieve chemische ingrediënten wassen kleding en vaat niet volledig af en kunnen allergieën veroorzaken.

Veel mensen weten wel dat fosfaten in wasmiddelen een schadelijk effect hebben op het milieu. Maar het feit dat ze door onze huid heen dringen en zo stofwisselingsstoornissen, lever- en nierfunctie kunnen veroorzaken, is niet bekend. Veel schoonmaakproducten voor de badkamer bevatten organochloorverbindingen (o.a. hypochloriet en chloor). Deze verbindingen hebben een irriterend effect op onze longen en kunnen astma, longemfyseem, een hoge bloeddruk, slagaderverkalking, kanker en een aantal andere ziekten veroorzaken.

Bovendien bedekken we bij het schoonmaken met ‘gewone’ huishoudchemicaliën ons huis met een laagje zwaveldioxide, zoutzuur, kankerverwekkende oppervlakteactieve stoffen en andere bestrijdingsmiddelen. Stoffen die je in pure vorm zelfs niet eens mee zou nemen naar je huis.

Gelukkig zijn er alternatieven!

Er komen steeds meer alternatieve schoonmaakmiddelen op de markt. Dit zijn producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Deze schoonmaakmiddelen zorgen ook voor schone was en een schoon huis, maar zijn daarnaast niet schadelijk voor ons en het milieu. Let dus voortaan op in de winkel en koop bewust je schoonmaakmiddelen.