Een veganistische levensstijl betekent niet dat jij jezelf een omelet als ontbijt hoeft te ontzeggen. Het is namelijk mogelijk om een omelet te maken zonder eieren en melk. Het is zelfs super makkelijk en lekker! Het geheime ingrediënt van dit recept is het zwarte zout “Kala Namak“. Dit zorgt voor een echte eismaak. In deze blog vertellen we je er meer over en delen we het recept voor een vegan omelet.

Kala Namak, een vervanger voor ei

Kala Namak is ongeraffineerd zwart zout, gemaakt van natuurlijke stoffen. Het wordt gewonnen op plekken met een hoog gehalte aan waterstofsulfide, waar de Kala Namak dan ook rijk aan is. Ondanks het feit dat Kala Namak zwart zout wordt genoemd, is de kleur helemaal niet zwart maar lichtroze. Het wordt echter zwart in water en lost vervolgens op.

De voordelen van Kala Namak

Het zwarte zout wordt veel gebruikt in India, niet alleen als smaakversterker, maar ook als een geneeskrachtig product. Kala Namak is namelijk een opslagplaats van stoffen die lijken op enzymen. Deze stoffen hebben een positief effect op het menselijk lichaam en verbeteren de werking van het spijsverteringsstelsel. De smaak van het zout is niet zo uitgesproken als die van gewoon zout, maar meer mineraal- en zwavelachtig. Het wordt daarom vaak gebruikt om een eismaak te creëren en bijvoorbeeld toegevoegd aan vegan mayonaise. Bovendien bevat het een vrij grote hoeveelheid kalium, zwavel, ijzer, jodium en andere essentiële spoorelementen.

Recept voor een vegan omelet

Ingrediënten

Kikkererwtenmeel – 50 gram
Tarwebloem – 50 gram
Bakpoeder – een halve theelepel
Zout – een halve theelepel
Kala Namak – een halve theelepel
Een klein glas sojamelk
Een halve tomaat
Een kwart rode ui

Bereidingswijze

Begin met het mengen van alle droge ingrediënten. Voeg vervolgens de sojamelk toe en meng goed tot er geen klontjes meer zijn. Snijd vervolgens de rode ui en tomaat in kleine stukjes. Voeg ze toe aan het mengsel en roer opnieuw. Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olijfolie. Doe het mengsel in de pan en draai het vuur laag. Bak de eerste kant zonder deksel ongeveer 3-4 minuten. Om te zien of het gaar is, kun je het beste kijken naar de randen van de omelet. Draai de omelet voorzichtig om en bak de andere kant ook nog 3 minuten. Leg de omelet op een bord en vul deze eventueel met verse groenten en kruiden. Je omelet is klaar, eet smakelijk!